среда, 22. јун 2016.

Неко, некада (1. део: Тамо свет тек почиње)


Неко је, некада, угледао нешто изнад облака.
И, мада би многи рекли да тамо заправо нема ничега, пожелео је да то нешто подели с другима. Да призор, који посредством чула вида претаче у дах, дахом у дух, пренесе у умове других. Да виде истим очима које су у једном тренутку угледале нешто, за шта би многи рекли да је ништа, и преселе своје хоризонте изнад облака.

Изгледало је као да тамо свет тек почиње. Да се још нема шта видети. Да се још нема где стати. Нити шта доживети. А даљине су, претворене у дубине, говориле да смо до тада умели гледати само с дна. Чврст ослонац одаје онога ко изван њега не уме постојати, као размажено дете које није желело то да постане, преварено, које су родитељи у најбољој намери лажима скривали од нечега што су сматрали забрањеном страном истине.

Пожелео је, тај поглед, да у душе других доведе нова агрегатна стања постојања. За почетак биће довољно да неко други, неко у чији ум се пресели призор додиром прста заустављен у времену, почне чистити снег у жељи да дође до земље на којој ће направити пут поред којег ће засадити дрво изнад којег ће лебдети облаци и повремено залити читав предео, учинивши га плоднијим. Уз напомену да тај неко други, када му је већ дато да барата са стварима и појавама које не примећује, неће поновити грешке својих предака, да ће подједнако користи имати од обе половине света.


(Фото-илустрација: Мина Радовановић)


Нема коментара:

Постави коментар